duminică, 6 mai 2012

Galuste de gris / Semolina Soup Dumplings

Am doua povesti legate de galustele de gris:
1. Mama facea niste galuste perfecte - moi, pufoase, intregi, perfecte. Ea imi spunea ca primele galuste pe care le-a facut erau atat de tari incat daca ar fi aruncat cu ele, nu ar fi spart numai geamul, ci si capul trecatorilor. Mama nu a apucat sa ma invete sa fac galuste, dar a apucat sa imi arate CUM  trebuie sa fie galustele bune.

2. Locuiam in Germania cand un grup de prieteni au venit de la Heidelberg sa ne vada fetita nou nascuta. Gateam supa de pui si ma pregateam sa pun taiteii cand Sorin (student si in acelasi timp bucatar la un restaurant portughez) ma intreaba de ce nu fac cu galuste. Ii raspund ca nu prea imi ies, se ofera sa le faca el si in timp ce le facea ne povesteste urmatoarea anecdota: O femeie gatea foarte bine, dar sotul ei nu prea o lauda. La un moment dat, din neatentie, femeia greseste galustele de gris si acestea ii ies tari. Vine sotul acasa, se aseaza la masa, incepe sa manance si zice: "In sfarsit ai invatat sa gatesti si tu! Acum ai facut galustele exact ca la mama acasa!" Ne amuzam cu totii prezenti in bucatarie de poveste, Sorin face niste galuste perfecte - mari, pufoase, intregi - asa cum trebuie si ne asezam la masa. In timp ce serveam supa, ii spun lui Sorin ca i-au iesit galustele perfecte. La care Radu, alt prieten comun, spune ceva de genul: "Hmmm... Nu sunt chiar asa de bune. Maica-mea le facea mai tari..." Bine-nteles ca el nu auzise  povestea si noi toti am inceput sa radem de Radu si galustele lui tari.

Aceasta a doua poveste a fost pentru a exemplifica gusturile diferite ale oamenilor dupa cum au fost invatati sau obisnuiti. Trebuie sa mentionez, chiar daca ma repet, galustele trebuie sa fie legate, dar moi, pufoase, fluffy si sa se topeasca in gura. Parerea mea.

Pana la urma am invatat sa fac galuste de la Magda, matusa sotului meu, dar folosesc si un sfat primit acum 7 ani de la Sorin. Poate si experienta indelungata ma ajuta ca galustele sa imi iasa exact asa cum imi plac mie.


Ingrediente: 1 ou mare
                      sare
                      cateva picaturi de ulei
                      6-7 linguri de faina de gris

Timp de preparare: 15-20 de minute
Dificultate: mica/medie

Mod de preparare

Albusul se separa de galbenus. Se adauga in albus putina sare si se bate bine de tot.



Se pune repede peste galbenusul si cateva picaturi de ulei si se amesteca.



Acum se adauga grisul. Eu pun cate 2 linguri. Se amesteca usor pana se incorporeaza; se mai pun 2 linguri, iar se amesteca si inca 2 si se omogenizeaza. Consistenta amestecului trebuie sa fie mai degraba spre tare - cat sa nu curga si sa se poata lasa forme cu furculita pe aluat. Uneori, daca oul e mai mare, trebuie adaugata inca o lingura rasa, alteori 6 sunt de-ajuns. Experienta va va invata sa recunoasteti incetul cu incetul consistenta necesara.





Aluatul se lasa sa stea 5 minute inainte de a-l pune in apa sau in supa in clocot. Se foloseste o lingurita cu coada lunga. Se ia cate o lingurita de aluat cu lingurita muiata mai intai in supa care clocoteste si se pune in supa. Se termina tot aluatul, se acopera partial oala si se fierbe 10 minute la foc mediu/mare. Galustele se pot incerca inainte de a inchide focul prin apasarea lor pe marginea oalei. Nu trebuie sa se crape, dar trebuie sa fie moi, elastice. Daca e necesar, se mai lasa catea minute, sau se lasa cateva minute sa stea cu capacul pus cu focul stins. Se servesc cu supa de carne sau de rosii sau cum doriti!



5 comentarii:

  1. Cat sunt de bune Mona...mai ales in supa de carne.
    Ai dreptate...experienta isi spune cuvantul...
    Te tzuc !

    RăspundețiȘtergere
  2. super faine,dar ce zici de praf de copt in loc de ulei?

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu, poate ca ies si cu praf de copt, sincer, n-am incercat niciodata. Nu pun insa mult ulei, ci chiar doar cateva picaturi. Poate voi incerca odata si cu praf de copt, dar nu e chiar sigur pentru ca sunt atat de multumita de cum imi ies galustele cu reteta asta incat nu prea imi vine sa incerc alta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acum am incercat este pentru prima oara cand fac si mi-au iesit perfecte !
    Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  5. Super! Ma bucur! E si o chestie de exercitiu si chiar de noroc uneori :) Mi s-a intamplat si mie sa imi iasa cateva mai tari si restul perfecte - asa s-a bucurat fiica-mea cea mare ca ei ii plac mai tari!

    RăspundețiȘtergere