sâmbătă, 30 iulie 2011

Friptura de porc

Aceasta reteta (ca si multe altele dintre cele de mancare) am mostenit-o de la mama mea - o bucatareasa foarte buna. Este felul de mancare ce imi iese de fiecare data, cu care dau pe spate musafirii :) (mai ales pe cei care au mancat de obicei carnea felii) si chiar si pe sotul meu. E o reteta super simpla, super gustoasa, dar nu pentru cei ce vor sa slabeasca. Foarte important este sa cumparati o bucata de carne de porc un pic mai grasa, preferabil spata (sau, daca vreti, o bucata intreaga de cotlet fara os - e mai aspectoasa putin - buna pentru musafiri). Astfel carnea va iesi moale si frageda. Am cucerit-o cu reteta asta pana si pe fiica-mea - mofturoasa Julia - care stramba din nas la carne de porc. Acum ma intreaba: "Cand mai faci friptura de porc din aia care se topeste in gura?" Voila ma pièce de résistance!

 Ingrediente
o bucata de carne de porc fara os, dar cu putina grasime - spata sau cotlet (1-2 kg)
3-6 catei de usturoi
2 felii de slanina (preferabil congelata)
ulei
sare, piper, vegeta, boia

Timp de preparare: 2-3 ore, in functie de marimea bucatii de carne
Dificultate: redusa

Mod de preparare

Se aprinde cuptorul la foc maxim. Se spala bucata de carne si se sterge usor cu servete de bucatarie de hartie. Cateii de usturoi se curata si se taie fasii lungi. Slanina se scoate de la congelator.



























































Cu un cutit ascutit se inteapa carnea pe ambele parti si se baga in fiecare gaura o feliuta de usturoi.


























Slanina congelata se taie in 2 felii groase, iar acestea se taie in forma de cuie, ca in imagine. Slanina congelata taiata astfel intra cu mai multa usurinta in carne, dar se poate la fel de bine folosi si slanina necongelata. Bucata de spata se impaneaza cu slaninuta, la fel ca si cu usturoi. In aceasi crestatura pot fi puse atat o bucata de usturoi, cat si una de slanina. Se indeasa cat mai bine in carne pentru a nu iesi in timpul coacerii.



















Se pune putin ulei intr-o forma de iena sau intr-o tava sau in orice cratita ce se poate pune la cuptor (preferabil care are si un capac). Carnea se pune in forma si se intoarce pe ambele parti. Apoi se condimenteaza pe ambele parti din belsug cu vegeta (eu folosesc doar Mirodenia in momentul de fata fiindca nu are glutamat de sodiu, merge si fara, insa), sare, piper, boia dulce si dupa gust - orice alte verdeturi - cimbru, tarhon sau verdeturi uscate amestecate. Se acopera cu capac sau folie de aluminiu si se pune la mijloc in cuptorul incins la maximum.




















































Dupa 10-15 minute se scoate forma din cuptor si carnea se intoarce pe partea cealalta. E bine de repetat aceasta operatiune tot la 15-20 de minute pana e gata carnea. Nu puneti deloc apa deoarece carnea va lasa destul din sucul propriu. Nu va faceti griji daca forma se innegreste usor pe margini, iese usor la spalat.


























Carnea e gata cand furculita intra extrem de usor in ea sau cand observati ca incepe sa se desfaca. Puteti sa o lasati si mai putin - adica nu trebuie sa se faca bucati :). Pentru un aspect mai fain, mai ales daca aveti musafiri, scoateti-o inainte sa se desfaca, atunci cand e moale bine deja.


























Serviti alaturi de cartofi si o salata. Pofta buna!

Un comentariu:

  1. eu nu pun slaninuta, dar adaug un pahar de vin alb :)) si de obicei folosesc ceafa, ca-i place lui Radu. insa mie, cel mai mult imi place muschiul, facut dupa aceasi reteta. surprinzator, dar poate fi fraged si gustos :))

    RăspundețiȘtergere