Smörgåstårta este in limba suedeza si inseamna tort de sandvisuri. Este un aperitiv scandinav care consta in randuri de sandvisuri intre care se pun diverse umpluturi - dupa gust si imaginatie. Exista un foarte popular smörgåstårta in care umpluturile sunt toate pe baza de peste - un strat crema cu somon afumat, unul cu crema de peste si altul cu creveti. Alte umpluturi sunt cele pe baza de oua fierte cu maioneza, sunca sau crema de branza cu verdeturi. Eu cred ca se pot folosi orice umpluturi. In traditia scandinava, feliile de paine se ung cu supa pentru a se muia, iar tortul se tine la frigider peste noapte sau minimum 2-3 ore - ornandu-se deasupra doar inainte de servire.
2 paini toast feliate albe
1 paine toast neagra
1 cub supa pui + apa
2 cutii de crema de branza cu gust de smantana
1 cutie de smantana
1 ardei rosu
3 oua fierte tari
150-200g somon afumat
5 linguri de maioneza
2-3 lingurite de mustar
sare si piper
Pentru ornat: 1 legatura patrunjel verde, 2-3 ridichi, arpagic verde, 4 rosii cherry, 1 morcov
Timp de preparare: 30-40 minute + cateva ore la frigider
Dificultate: redusa
Mod de preparare
Ouale se fierb tare, se decojesc si se lasa sa se raceasca. Cubul de supa de pui se fierbe in 500 ml de apa si se lasa supa la racit. Ardeiul rosu, somonul afumat si ouale fierte racite se toaca marunt.
Crema de branza se imparte in 4. Smantana se imparte egal in cele 4 creme. Se taie coaja de la feliile de paine si se aseaza una langa alta pe tava de servire. Se ung cu supa de pui.
Pentru prima umplutura se adauga intr-una din creme ardeiul rosu tocat marunt, sare si piper. Se ung feliile cu acest amestec si se acopera cu un nou strat de felii de paine, dupa preferinta - albe sau negre.
Pentru a doua umplutura amestecam crema de branza si smantana cu 2-3 linguri de maioneza, 2 lingurite de mustar, sare si piper si ouale fierte. Intindem si aceasta compozitie pe al doilea strat de sandvisuri - dupa ce le-am uns si pe acestea in prealabil cu supa.
Punem al treilea strat de felii de paine, le umezim cu supa de pui si adaugam a 3-a crema: branza si smantana amestecate cu somonul afumat taiat marunt si eventual cu cateva picaturi de zeama de lamaie.
Punem ultimul strat de paine si il ungem cu supa. Apoi impachetam toata tava cu folie alimentara si punem tortul la frigider peste noapte cu un fund de lemn deasupra. Ultima crema de branza o pastram pentru a o folosi la ornat a doua zi.
A doua zi ornam tortul. La ultima crema adaugam maioneza, mustar, sare si piper. Spalam rosiile cherry si le taiem pe jumatate, curatam morcovul si taiem fasii, spalam si tocam patrunjelul, spalam arpagicul. Tortul se unge deasupra si pe margini cu crema a 4-a. Pe marginile tortului imprastiem patrunjelul tocat. Deasupra ornam dupa gust si pricepere.
Tortul se serveste taindu-se felii ca un tort desert. Pentru soriceii din ridichi - se spala ridichile, se lasa codita, cat si putin din tulpina verde. Se pune ridichea culcata si se taie baza pentru a avea stabilitate. Baza taiata se taie in doua si se fixeaza in 2 crestaturi in ridiche pe post de urechi. Cu un cutit facem si doua gaurele pentru ochi in care punem doua boabe de piper - si astfel soriceii sunt gata.
Pofta buna! Pe suedeza: God aptit!
Da bine Mona draga ....sa nu spui tu ca ti-ai facut blog ???
RăspundețiȘtergereTe-am descoperit din greseala...si acum salivez la ce bunatate am gasit aici.
Minunat ! Am trecut-o la retetele ce le voi face cu prima ocazie festiva.
Te tzuc cu drag !
Si eu te pup, Sidy! Asa cum am scris - se vrea de fapt un caiet de retete on-line. Am atatea retete imprastiate pe forumuri si site-uri gustoase :) ca m-am gandit ca mai bine le pun pe toate la un loc!
RăspundețiȘtergere