Primul tort este Tort Castel facut pentru aniversarea de 2 ani a fetitei mele, Emi. Este foarte simplu de facut si de ornat, data viitoare insa va trebui sa lucrez mai mult la gust.
Acesta este Zuccotto - prestat ultima data acum o saptamana la ziua mea - a ramas doar o felie mancata de sotul meu a doua zi. Nici n-am apucat sa-l gust - asa repede s-a dus.... Ei, nu-i nimic, ma bucur ca a avut succes. Este un tort italian migalos, insa deloc dificil de preparat. Este insa o bomba calorica fiindca e facut cu 1 litru de frisca, ciocolata, migdale, alune, başca bezele, amaretto si coniac. Dar e un deliciu!
Tortul Mickey Mouse a fost inspirat de pe un forum culinar gustos.ro si a fost primul meu tort mai spectaculos. L-am facut in 2007 pentru aniversarea la gradinita a celor 3 ani ai fiicei mele cele mari.
Tortul Sacher (pronuntat Zaher) este un clasic vienez foarte foarte ciocolatos. L-am gustat prima oara in Germania - facut de soacra mea - specialista deosebita in torturi. L-am facut de cateva ori cu diverse ocazii, dar este atat de dulce incat nu poti manca foarte mult si fiindca n-am multi ciocolatosi in familie (doar jumate:) - nu il fac prea des. Blatul e un pic mai dificil de facut, dar o tura merge.
Rigo Jancsi (Ionci) este o reteta maghiara care are si o poveste in spate - o gasiti pe undeva pe net. Mama mea facea o prajitura cu acest nume care nu are nicio legatura cu reteta originala pe care am gasit-o pe web. Reteta intiala este un vis de frisca cu ciocolata - eu cu fiica mea Julia o radem intr-o zi. Important este sa folositi doar frisca naturala de calitate la prajituri si torturi - frisca vegetala schimba gustul complet. Delicioasa!
Tortul Papusa l-am facut inspirata de unul din site-urile mele preferate de retete videojug. Nu e greu de facut daca aveti ingredientele potrivite. In Romania nu se gaseste pasta de ornat torturi, iar eu de obicei fac o foaie de martipan in acest scop. La tortul de fata n-am avut martipan si nu am gasit in tara, asa ca am improvizat cu serbet. Nota bene: nu folositi serbet la ornat torturi numai daca va pricepeti!
Tortul sau Prajitura Aurelia este o reteta cu bezea cu nuca de cocos si crema de vanilie. L-am numit asa in cinstea soacrei mele pentru ca este o specialista in dulciuri (iar reteta nu avea nume). Crema este un pic dificila, existand riscul sa se taie. Cu grija insa iese. Si merita! E unul din preferatele sotului meu.
Si Tortul de inghetata rapid a fost aproape complet mancat de ziua mea. In reteta originala se cheama 10 Minuten Eissplittertorte si intr-adevar cam 10 minute iti ia sa il faci. Reteta o am de pe chefkoch.de (cu varianta in limba engleza), altul din site-urile culinare ce ma inspira.
La Tortul Dobos am trisat - am folosit foi din comert. Crema insa am facut-o eu insami si gustul a fost ca cel al unui Dobos normal de casa. Dobosul a fost mereu prajitura mea preferata, dar nu l-am facut, desi am reteta, de groaza foilor. Asa ca m-am bucurat de foile cumparate fiindca in sfarsit mi-am facut propriul Dobos.
Tortul Om de zapada este facut de fapt din salam de biscuiti. E foarte bun la gust si arata bine, dar e foarte greu de montat daca nu faci bilele corect... Trebuie montat cu bete de frigarui si chiar si asa se poate darama de la propria greutate. Sigur am sa il mai fac, insa voi fi mult mai atenta ca bilele sa fie de marimi potrivite pentru a fi mai stabil. Emi s-a bucurat de el alaturi de ceilalti copii cand a implinit 4 ani.
Ultima mea isprava in materie de torturi a fost Tort de vis cu lichior de oua si frisca (Traumhafte Eierlikör Sahne Torte - parca suna mai bine in germana). Primul meu tort cu crema cu gelatina (serios!) a meritat emotiile (ca nu imi iese crema), a fost de vis atat la gust, cat si la aspect. V-ati prins - tot de pe chefkoch.de l-am luat.
Retetele in postarile mele viitoare!
o nebunie de torturi :) mi-e dor de un Zuccotto sau de un Traumhafte Eierlikör Sahne Torte :)))))) e mai complicata denumirea decat prepararea :)))
RăspundețiȘtergere