miercuri, 6 februarie 2013

FRIPTURA DE CAPRIOARA CU SOS VANATORESC/VENISON ROAST WITH HUNTER''S SAUCE


























Ingrediente:
2-3 kg carne de caprioara (eu am folosit o pulpa)
sare, piper, ulei, slanina pentru impanat

Marinada: 1 morcov, 2 felii de telina mare, 2 cepe, 2-3 frunze de dafin, 4 catei de usturoi mari, cateva boabe de piper, cateva boabe de ienibahar, 50ml ulei, 50 ml otet, 200-250 ml vin

Sos vanatoresc: legumele din marinada, ulei, 1 lingura de faina, 200ml smantana, sosul de la friptura

Dificultate: scazuta





Timp de preparare:u 3h + 2-3 zile la marinat

Mod de preparare

Carnea se spala si se tine in apa 1-2 zile pentru a iesi sangele (daca este direct de la vanat si nu cumparata). Se prepara un bait din morcovi taiati mare, 2 felii de telina taiate bucati, foi de dafin, 2 cepe taiate mare, usturoi zdrobit, cateva boabe de piper si cateva de ienibahar, otet, ulei si vin. Cu acest amestec se freaca bucata de carne, si se tine in bait, acoperita 2-3 zile. Intre timp se intoarce zilnic.





Inainte de preparare, carnea se curata de bait, se tamponeaza cu servete de hartie, se impaneaza cu slanina taiate cuie, se pune sare, piper si eventual vegeta. Apoi in unt sau ulei incins se prajeste putin carnea pe ambele parti si apoi se pune intr-o oala cu ulei, se pun cateva linguri de zeama de la bait, se acopera si se pune la cuptor la foc mediu. Se tine la cuptor 2-3 ore, intorcand-o din cand in cand. Cand carnea e aproape gata se scurge aproape tot jiul ramas pe care il vom folosi la sosul vanatoresc.





Sosul vanatoresc
Marinada se pune intr-o oala cu o cana de apa si se fierbe pana legumele sunt moi. Apoi legumele se scurg (fara piper, dafin si ienibahar) si 1/3 din ele se zdrobesc cu un blender sau cu furculita. Se infierbanta ulei intr-o craticioara si se pune o lingura de faina, se amesteca si se adauga jiul ramas de la friptura. Se fierbe cateva minute, se adauga legumele zdrobite, smantana si se mai da un clocot.






Se serveste carnea cu sos vanatoresc si, eventual, cu pireu de cartofi.





Pofta buna!

4 comentarii:

  1. Interesanta reteta,chiar zilele trecute a fost sotul meu la vanatoare si am carne de mistret,am sa incerc aceasta reteta.
    Da,este foarte important sa ti carnea de vanat in bait,cu cat mai multe condimente si legume,carnea va fi frageda.
    Bun post!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca iti place! Sigur merge si la mistret, acum am o bucata care va sta 3 zile in lapte batut, dar urmatoarea o fac tot asa ca si caprioara.

    RăspundețiȘtergere
  3. O ,in lapte batut? Am auzit multe retete,insa niciuna nu era cu lapte batut...hmm,ma tenteaza sa incerc!
    Apropo,sa sti ca a fost delicioasa carnea de mistret,preparata dupa aceasta reteta !
    Merci Mona !

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu placere, ma bucur ca v-a placut! Reteta cu lapte batut o am de la cineva din Germania si am gasit-o si intr-o carte nemteasca de bucate veche de vreo 50-60 de ani... Pana acum nu de mult doar asa faceam mistretul - tinut in lapte batut cateva zile si apoi uns din 15 in 15 minute cu un amestec din ulei de masline si mustar (cate o cescuta), rozmarin si cimbru uscate.

    RăspundețiȘtergere