miercuri, 3 octombrie 2012

Tort de capsuni cu bezea / Schneemousse - Erdbeertorte



Dupa cum am mai scris prin alte postari, una dintre paginile de internet care ma inspira este www.chefkoch.de. Unul dintre newsletter-urile de asta vara avea ca tema ''Torturile si prajiturile cu capsuni". Am citit retetele si majoritatea m-au facut sa-mi lase gura apa... Am hotarat sa incerc prajiturile votate cu cele mai mari note de catre cei mai multi utilizatori si asa am incercat vreo 3 sau 4 retete si apoi m-am oprit cand am ajuns la asta. Am facut-o inca o data la scurt timp, apoi mi-a comandat-o si fiica-mea la ziua ei (desi ea nu este fan torturi cu fructe sau frisca) si l-am facut si la ziua mea - cu zmeura (prima data cand un tort mi se termina in maximum 30 de minute!, drept e ca nu asteptam atatia musafiri :). L-am catalogat ca un tort perfect, cel mai bun tort facut de mine. Iar prietena mea care lucreaza la o renumita cofetarie din Timisoara a preluat reteta si la sfarsitul lunii asteia voi comanda tortul de botez pentru Andreea facut dupa aceasi reteta.

V-am convins sa il incercati?






























Ingrediente
125g margarina
270g zahar
4 oua separate
150g faina
2 lingurite praf de copt
4 linguri lapte
400-500g capsuni (eu am cumparat 500, dar am tot gustat din ele cu fetele...)
400g frisca (eu folosesc exclusiv frisca naturala)
400g mascarpone
1 pachetel zahar vanilat
2 pachetele intaritor de frisca
4 linguri zeama de lamaie
80g migdale fulgi/feliate (in reteta originala erau 50g, eu insa am cumparat un pachet de 80 si le-am folosit pe toate cu succes)

Timp de preparare: ca. 1 ora

Dificultate: medie

Mod de preparare

Cuptorul se preincalzeste la 175 grade Celsius (treapta a doua, foc mic spre mediu).

Margarina se bate foarte bine, pana se face spuma cu 100g zahar (ca. 6 minute - serios!); se adauga galbenusurile si se mai bate inca o data pe atat.






Faina se amesteca cu praful de copt si se adauga alternativ cu laptele.




Se pregateste o forma de tort de 26cm diametru - se unge cu grasime (unt, margarina, ulei), se pudreaza cu faina, iar pe fund se pune hartie de copt. Jumatate din amestecul de mai sus se intinde pe fundul formei. Este destul de putin amestec, nu va speriati ca e prea subtire. Asa trebuie sa fie - intindeti numai cu grija pe foaia de copt.




Albusurile se bat spuma tare cu 100g de zahar. Jumatate din spuma de albusuri se intinde peste amestecul de mai sus (cand e crud) si se presara jumatate din cantitatea de migdale. Se introduce in cuptorul preincalzit si se coace 20-25 de minute (se face proba cu scobitoarea - daca iese din blat curata, acesta e gata).



Blatul se scoate cu grija sa se raceasca pe un gratar special si se procedeaza inca o data la fel cu restul de blat, bezea si migdale. Amandoua blaturi se lasa sa se raceasca bine. Hartia se dezlipeste cu grija de pe blaturi.




Pentru umplutura capsunile se spala, se curata si se taie cubulete. Frisca se bate tare cu zaharul vanilat si cu 1 pachet de intaritor de frisca. Mascarpone se bate cu 70g zahar, 1 intaritor de frisca si zeama de lamaie. Se adauga la mascarpone frisca batuta si se amesteca usor.




Un sfert din crema se intinde pe primul blat. Se acopera cu capsuni si apoi se intinde restul de crema. Se pune deasupra al doilea blat.







Se poate tine 1 zi la frigider sau cateva ore, dar se poate servi si imediat. In loc de capsuni se pot folosi fructe de padure sau zmeura.


5 comentarii:

  1. iti lansez o dulce provocare... http://din-joaca.blogspot.ro/2013/04/super-sweet-blogging-award.html :)

    RăspundețiȘtergere
  2. sa inteleg ca prinul strat de crema e mai scund? scrii acolo ca un sfert de crema se intinde pe primul blat apoi capsunile si apoi restul?
    deci al doilea strat e 3/4?
    Ruxi

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, exact! Toata crema se pune intre cele doua blaturi, iar rolul ei este sa lege blaturile cu fructele.

    RăspundețiȘtergere
  4. Răspunsuri
    1. Multumesc! Nu numai aspectul, dar si gustul este la fel de divin! Promit! :)

      Ștergere