miercuri, 12 iunie 2013

BOSTON CREAM PIE

Una din ultimele retete incercate de pe videojug este aceasta. O salvasem intre favorite mai demult, dar tot nu am apucat sa o fac. Este o prajitura/tort cu o crema de vanilie delicioasa si cu o glazura de ciocolata abundenta. Prima data cand am facut, am respectat intocmai reteta, dar mi-a iesit multa multa multa glazura - adica prea multa si prea lichida. Partea buna a fost ca blatul de sus peste care nu se pune crema s-a imbibat cu ciocolata. Totusi, pentru a nu mai imprastia glazura pe masa, am ales datile urmatoare sa fac o glazura mai teapana. Dupa cateva incercari, cea de aici este cea la care m-am oprit.







Ingrediente:
Pentru blat:
80 ml lapte, 4 linguri ulei, 4 oua, 140g faina, 140g zahar, 1 lingurita praf de copt, 1 lingurita esenta de vanilie, 1 varf de cutit de sare;
Pentru crema:
500 ml lapte, 6 galbenusuri, 1 bat de vanilie, 25 g unt, 150 g zahar, 60 g faina, 150 ml frisca batuta;
Pentru glazura:
150 g ciocolata rupta bucati, 100-120 ml frisca lichida, 20-30 g unt

Dificultate: medie

Timp de preparare: 90 de minute

Mod de preparare

BLAT:
Cuptorul se preincalzeste la 180 grade C.
Se pune faina intr-un castron. Se adauga praful de copt si sarea si se amesteca usor.



Turnati laptele si uleiul in alt castron si lasati deoparte. In al treilea recipient mixati ouale si zaharul la viteza mare pana sunt pufoase. Dupa aproximativ 3 minute reduceti viteza.



Adaugati esenta de vanilie si amestecati. Adaugati o treime din amestecul de faina si putin din lapte si ulei. Continuati sa adaugati alternativ putin cate putin din cele doua compozitii si apoi mixati pana cand amestecul e omogen.
Turnati aluatul intr-o forma de tort de 26 cm diametru unsa si tapetata cu faina si cu hartie de copt.



Coaceti in cuptorul preincalzit 25-30 de minute sau pana cand o scobitoare introdusa in mijloc iese uscata. Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca complet inainte de a-l scoate din forma. Scoateti-l din forma, dati jos hartia si taiati-l in doua. Eventual indreptati tortul taind o parte din blatul de sus.

CREMA:
Puneti galbenusurile intr-un castron. Adaugati zaharul, faina si putin lapte si amestecati bine cu telul.




Apoi despicati tulpina de vanilie, deschideti-o si radeti semintele cu un cutit. Puneti atat vanilia, cat si tulpina intr-o oala in care ati turnat restul de lapte. Puneti oala cu lapte la foc mediu pana se infierbanta. Turnati putin din laptele fierbinte in amestecul de galbenusuri si amestecati. Mai turnati un pic si amestecati. Apoi turnati tot amestecul de galbenusuri in oala cu lapte.





Mestecati continuu pe foc pana se ingroasa ca o budinca si luati de pe foc. Aruncati batul de vanilie, adaugati untul si amestecati cu telul pana sunt combinate. Turnati crema intr-un alt bol si acoperiti cu folie alimentara pana la suprafata cremei pentru a nu face crusta. Puneti in frigider pana se raceste complet (cam o ora). Cand e rece, adaugati frisca batuta si amestecati bine.







GLAZURA:
La glazura se poate folosi atat ciocolata amaruie (mai eleganta), cat si ciocolata cu lapte (pentru copii) sau amandoua. Puneti pe aburi intr-un bol 120 ml de frisca lichida si ciocolata maruntita. Amestecati pana se omogenizeaza si inchideti focul. La final adaugati o bucatica de unt.






Puneti crema din belsug pe primul blat, cat si pe marginile tortului. Acoperiti cu glazura intinsa peste tot.




Ca aspect final, va pun 2 variante - prima este cea dupa reteta originala de pe site-ul amintit - chiar daca nu arata prea bine si mi s-a scurs atat in tava, cat si pe masa din belsug, tot a fost delicios. Urmatoarele 2 variante - una si aceasi - se vede ca au mai multa prestanta. Si chiar daca glazura de ciocolata nu a imbibat blatul de sus - tot a fost un deliciu - majoritatea musafirilor la Pastele catolic, desi mai erau inca 2 feluri de tort - au cerut 2 felii de Boston Cream Pie, inclusiv fetitele mele si eu. Faptul vorbeste de la sine...







2 comentarii: