marți, 16 iulie 2013

MANCARICA DE VINETE/ EGG PLANT DISH

Cu ani in urma Mama pregatea un fel de mancare cu vinete de provenienta turceasca Imam Bayildi (exista zeci de variante pe internet). Desi am pastrat reteta, nu am facut-o niciodata cu Mama ca sa ii aflu secretele asa ca dupa ce Mama s-a dus nu am reusit niciodata sa o fac la fel de buna. Dupa cateva incercari mai mult sau mai putin reusite, am renuntat. Acum vreun an-doi vorbeam cu matusa mea, Mia de aceasta reteta si ea mi-a zis ca e probabil ca si mancarica ei de vinete. Nu stiu daca modul de preparare si ingredientele erau la fel - gustul este insa la fel de bun cum mi-l amintesc de pe vremea cand Mama facea Imam Bayildi.































Ingrediente:
1 vanata, 1 ceapa, 2 rosii mari, 3-4 catei de usturoi mari, ulei, sare, piper, patrunjel proaspat.

Dificultate: mica

Timp de preparare: 30-40'

Mod de preparare

Vanata se spala, se curata "in pijama" (cu dungi), se taie felii de un deget, se sareaza si se lasa 20'. Se clatesc, se usuca pe servete de bucatarie si se prajesc bine pe ambele parti in ulei incins.
































In aceasi tigaie se caleste putin ceapa taiata mic, se adauga vinetele (scurse de ulei pe hartie absorbanta), rosiile rase (fara coaja) si jumatate de pahar de apa. Se fierb putin - 5-10'.























































Se adauga usturoiul tocat marunt (se poate si felii subtiri daca va place), jumatate de legatura de patrunjel tocat, sare si piper dupa gust. Se mai fierbe un pic si gata. Se serveste calda sau rece, ca atare sau garnitura la carne. Matusa mea o tine in borcane sigilate peste iarna. Noi am servit-o cu friptura de mistret si pireu. Enjoy!







Un comentariu: