sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Egg Fried Rice

Nu ma pricep cine stie ce la bucataria chinezeasca - nici la gatit, dar nici macar la mancat... Aceasta reteta am gasit-o pe videojug.com si mi s-a parut interesanta. Dupa ce am facut-o pentru prima oara in frumosul meu wok rar folosit pana atunci, am decis ca e o reteta sa o tot faci. M-am bucurat si pentru ca Juliei i-a placut foarte mult si a tot insistat sa fac si nici macar sotul meu mofturos nu a avut nimic de obiectat. Un fel de mancare super rapid de preparat, sanatos si gustos.


Ingrediente: 4 linguri de ulei
                     3 oua batute
                     2 catei de usturoi
                     200g de orez cu bob lung
                     1 morcov taiat julien
                     4 linguri de mazare congelata sau proaspata
                     1-2 fire de ceapa verde (merge si o ceapa alba mica in loc)
                     2 linguri de sos de soia
                     sare si piper (atentie!! doar foarte putin deoarece sosul de soia e destul de sarat)
                     facultativ: 2-3 felii de costita afumata sau sunca de casa

Dificultate: mica

Timp de preparare: 10-15 minute + 15 minute pentru fiert orezul

Mod de preparare


Se fierbe orezul in apa cu sare. Eu folosesc orez la pungute de cate 100g prefiert. Intre timp mazarea se decongeleaza, morcovul si ceapa (eventual sunca) se taie marunt, usturoiul curatat se paseaza.


Wok-ul se pune pe aragaz la foc mare. Se pun 2 linguri de ulei. Ouale se bat bine. In ulei se toarna oul si se amesteca pana se incheaga. (Daca alegeti sa puneti si sunca, o puneti inainte de ou si o lasati cam 1 minut).


Se mai pun 2 linguri de ulei si apoi se adauga orezul si usturoiul si se amesteca bine. (Puteti folosi si orez fiert cu o zi inainte).


Dupa ce e totul bine amestecat, adaugati legumele - morcovi, ceapa si mazare. Amestecati 2-3 minute bine.


La final turnati 2 linguri de sos de soia si, daca e necesar, putina sare si putin piper. Omogenizati si stingeti focul. Se serveste ca atare sau ca garnitura.


Strudel de mere Mumie

Azi nu a fost o sambata tipica deoarece am fost la serviciu pana la ora 13.00. Am ajuns acasa si am pus imediat supa la fiert si m-am apucat de treaba prin bucatarie. Meniul pe care o sa il descriu partial astazi este unul facut pana la ora 15.00 - adica un meniu complet in 2 ore. Am facut asa: supa de pui cu galuste de gris, egg fried rice (orez chinezesc cu ou) si ca desert un strudel de mere inspirat de pe pagina FB a culinar.ro - strudel de mere botezat de fiica-mea "mumie"! Si asa sa ii ramana numele! :) Prajitura a fost foarte usor de facut si dupa pranz - la care am participat 2 adulti si 2 fetite de 5 si 7 ani - a ramas doar o felie... (Si gravida nu a mancat a doua portie!!)



Ingrediente: 1 aluat de foietaj gata cumparat
                     5 mere curatate si taiate cubulete
                     4 linguri de zahar
                     scortisoara
                     ou batut pentru uns
                     250ml de frisca naturala si 2 pliculete de zahar vanilat pentru servire
Dificultate: mica
Timp de preparare: 45 de minute


Mod de preparare


Intr-o cratita se pun merele taiate cubulete cu zaharul si scortisoara. Se tine pe foc 10-15 minute amestecand des.


Intre timp aluatul de foietaj se intinde pe masa de lucru, se imparte in 3 si marginile se franjureaza ca in imagine. In mijloc se aseaza merele, se indoaie marginile suprapunandu-se doua cate doua, se unge cu ou si se baga in cuptorul preincalzit - mai intai la foc mare, apoi la foc mic pentru 25-30 de minute.



































Este gata atunci cand deasupra este auriu. Se scoate din cuptor si se serveste cu frisca batuta bine cu zahar vanilat.

marți, 10 ianuarie 2012

Tort Hello Kitty/Hello Kitty Cake

Iata ca incep anul cu un tort de copii. In fiecare an de ziua fetelor ma gandesc ce sa mai inventez (a se citi "ce sa mai gasesc pe net") pentru torturile aniversare. Am scris intr-o zi despre torturile mele de copii sau adulti asa ca nu voi intra in detalii. Ceea ce vreau sa spun e doar ca exista multe torturi de efect, frumoase si nu foarte greu de facut. Eu nu sunt specialista in ornat, chiar din contra, cu toate astea am facut cateva torturi deosebite fiindca am ales modele simple. In decembrie Emi a implinit 5 ani si cu vreo luna-doua inainte ma tot gandeam ce sa ii fac. Ea se gandea la unul din torturile pe care le mai facusem pentru ziua ei sau a Juliei, dar eu am vrut ceva nou. Nu stiu cum am dat de tortul Hello Kitty, insa m-am gandit ca va fi simplu de facut si Emi il va iubi fiindca ii place mult Hello Kitty. Inspiratia pentru ornat am luat-o de aici: You Tube - Hello Kitty Cake.








Ingrediente: 
Blat: 6 oua
         6 linguri de apa
         1/2 l de zahar (se pune zahar intr-o cana de masurat lichide pana la 500ml)
          1/2 l faina (asemenea)

         1 plic praf de copt
Sirop: 150-200 ml apa fiarta cu zahar si esenta de rom sau
           zeama de la compot de fructe
Crema: 350 ml lapte
             1 budinca de vanilie (eu am folosit vanilie bourbon care este mai deschisa la culoare)
             120g zahar
             2 ciocolate albe
             2 galbenusuri
             200g unt
Pt. ornat: 100-150g martipan
                colorant alimentar rosu
                o rola de lakritz
               1 bomboana galbena
               3-4 patratele de ciocolata amaruie
               (eventual 200ml smantana naturala + 2 pachetele zahar vanilat pt. ornat)



Timp de preparare: 1-2 ore

Dificultate: mica

Mod de preparare

Se deseneaza fata lui Hello Kitty sau se scoate la imprimanta. Se scoate untul din frigider. Se topesc 4 patratele de ciocolata neagra in cuptorul cu microunde sau pe bain-marie. Pe o folie alimentara de aliminiu unsa cu putin ulei se deseneaza ovale pentru ochii lui Kitty. Se intinde ciocolata topita pe desenele respective si se pune la frigider (eu am facut vreo 6 ochi pentru a alege la final doi cat mai potriviti).

Blatul: 6 oua intregi, 6 linguri de apa si 1/2 l de zahar se bat bine cu mixerul pana se albesc. Se adauga 1/2 l de faina si praful de copt incet sub forma de ploaie. Se coace la inceput la foc iute, apoi dupa ce a crescut la foc mic. E gata dupa 30-40 de minute - se face proba cu scobitoarea. Pentru acest tort am uns cu margarina si am tapitat cu faina tava mare de la aragaz si am pus si hartie de copt. Deoarece blatul este mai subtire, se va face probabil mai repede.
Blatul se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca. Se taie in doua dreptunghiuri egale. Se deseneaza un oval cu urechi si fata pisicutei Hello Kitty. Cand blatul s-a racit, foaia de hartie se prinde cu piuneze de blaturi (pe rand) si se decupeaza cu un cutit ascutit pe margini (vezi video de mai sus).

Crema: Se prepara budinca dupa indicatiile de pe plic, folosind insa doar 350ml lapte si 120g zahar (se poate chiar si doar 100g deoarece ciocolata alba este destul de dulce). Intre timp se separa 2 galbenusuri si se rupe bucatele ciocolata alba. Cand budinca e gata si e inca fierbinte se incorporeaza galbenusurile pe rand amestecand cu mixerul, apoi cu grija ciocolata si se omogenizeaza tot cu mixerul. Se lasa la racit. Crema trebuie sa fie la fel de rece ca untul, in caz contrar exista riscul de a se taia crema - eu o las la racit cam o ora. Untul se bate cu mixerul si se adauga cate o lingura de crema in unt pana e toata incorporata.

Blaturile racite se insiropeaza, dar nu foarte tare pentru a nu aluneca. Se pune crema intre cele doua blaturi, deasupra si pe margini. In cazul in care crema e prea galbena, se intinde peste frisca batuta. Marzipanul se framanta cu cateva picaturi de colorant rosu. Se intinde si se taie in forma de panglica. Se marcheza mijlocul si se aduc capetele spre mijloc. Se mai modeleaza mijlocul funditei si se pune peste. Se pune fundita. Se pun ochii si bomboana galbena ca nas, se taie lakritzul in 6 si se pun si mustatile. Pofta buna!